Kementerian Pengangkutan telah mengumumkan akan menambah sekitar 100 unit kios baharu di semua cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di seluruh negara menjelang akhir tahun ini, laporan Bernama. Ia bagi membolehkan orang ramai melakukan transaksi bagi urusan yang berkaitan tanpa perlu berkunjung ke kaunter perkhidmatan.

Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong, kementeriannya akan menempatkan kios layan diri itu di beberapa lokasi strategik seperti di pejabat kerajaan di beberapa kementerian, di stesen LRT dan MRT di sekitar Lembah Klang.

Antara urusan transaksi yang boleh dilakukan di kios JPJ ini termasuklah memperbaharui dan mencetak cukai jalan (LKM), mencetak salinan sijil pemilikan kenderaan (VOC) serta membayar saman trafik. Kios ini juga boleh memberikan maklumat yang diperlukan berkaitan dengan lesen memandu, insurans kenderaan dan lain-lain.

Selain itu, Dr Wee turut menambah, pihak kementerian akan terus menggunakan platform perkhidmatan bergerak dengan memperuntukkan 20 van JPJ untuk digunakan petugas di seluruh negara bagi menepati aspirasi JPJ ‘reach-out’ kepada pelanggan.

“Dengan adanya kemudahan dan bajet tambahan berkenaan, maka saya yakin dan percaya hasrat jabatan untuk mencapai sasaran kutipan hasil RM4.12 billion bagi tahun 2022 akan mampu dicapai,” katanya.