Di Malaysia, Volkswagen adalah antara jenama yang masih tidak menawarkan sistem keselamatan aktif pada kenderaan mereka. Ini termasuklah model Golf terbaru, yang mana ramai menjangkakan ia akan mendapat sekurang-kurangnya Autonomous Emergency Braking – satu ciri standard bagi kebanyakan pasaran lain.

Jadi, kenapa ini berlaku? Kami tanyakan soalan tersebut kepada pengarah urusan Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM), Erik Winter dalam satu temu bual khas di mana beliau juga menyentuh berkenaan pemasangan tempatan Golf dan fokus syarikat ke arah segmen yang lebih tinggi.

“Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan, dan kami akan terus menambah ciri kepada produk kami. Setiap peningkatan pada sistem bantuan pemandu memerlukan kelulusan teknikal dan peraturan. Sistem keselamatan aktif ini masih lagi melalui proses penilaian dan kelulusan teknikal untuk Malaysia. Ia akan disediakan kepada pelanggan selepas lengkap melalui proses ini,” kata Winter.

Jawapan itu memberi petunjuk sistem keselamatan aktif akhirnya nanti akan disediakan pada model Volkswagen, tetapi masih belum diketahui bila. Kami juga pernah bertanyakan soalan yang sama melibatkan Arteon facelift waktu pelancarannya, dan jawapan beliau, sistem tersebut masih lagi menunggu kelulusan daripada pihak tertentu.

Sistem keselamatan aktif adalah ciri penting pada kenderaan baru sekarang dan pelanggan sanggup membayar untuk mendapatkannya. Bukan setakat Volkswagen, Audi yang merupakan jenama premium di bawah syarikat induk yang sama juga masih belum menyediakan AEB bagi kenderaan mereka di Malaysia. Ini mungkin kerana mereka juga berhadapan kesulitan yang sama.