Pelitup muka tak lagi wajib bermula 1 Mei, namun perlu dalam pengangkutan awam dan bangunan tertutup

Pelitup muka tak lagi wajib bermula 1 Mei, namun perlu dalam pengangkutan awam dan bangunan tertutup

Kini rasmi. Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin telah umumkan penggunaan pelitup muka tidak lagi diwajibkan di kawasan terbuka di Malaysia bermula 1 Mei. Ini langkah kelonggaran SOP Covid-19 terbaru yang diambil oleh kerajaan.

Anda boleh untuk tidak menggunakan pelitup muka di luar rumah, bangunan pejabat dan pusat beli-belah, dan mana-mana kawasan luar yang terbuka. Bagi golongan berisiko pula, penggunaan pelitup muka masih digalakkan.

Bagaimanapun, untuk kawasan atau bangunan tertutup, penggunaannya masih diwajibkan kecuali untuk tujuan makan, bersenam sendirian, persembahan pentas atau memberi ucapan. Anda juga perlu menggunakan pelitup muka di dalam pengangkutan awam dan e-hailing. Tiada lagi penjarakan sosial diperlukan, walaupun disarankan untuk menjaga jarak masing-masing terutama ketika tidak menggunakan pelitup muka.

Selain itu, bermula 1 Mei juga tidak perlu lagi mengimbas MySejahtera ketika memasuki premis komersial. Individu yang telah divaksin atau belum akan dibenarkan memasuki premis. Apapun, mereka yang didapati positif atau sedang menjalani kuarantin tetap dilarang masuk. Pemilik perniagaan perlu memeriksa status risiko pengunjung menerusi MySejahtera, seperti sebelum ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required