Kini rasmi. Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin telah umumkan penggunaan pelitup muka tidak lagi diwajibkan di kawasan terbuka di Malaysia bermula 1 Mei. Ini langkah kelonggaran SOP Covid-19 terbaru yang diambil oleh kerajaan.

Anda boleh untuk tidak menggunakan pelitup muka di luar rumah, bangunan pejabat dan pusat beli-belah, dan mana-mana kawasan luar yang terbuka. Bagi golongan berisiko pula, penggunaan pelitup muka masih digalakkan.

Bagaimanapun, untuk kawasan atau bangunan tertutup, penggunaannya masih diwajibkan kecuali untuk tujuan makan, bersenam sendirian, persembahan pentas atau memberi ucapan. Anda juga perlu menggunakan pelitup muka di dalam pengangkutan awam dan e-hailing. Tiada lagi penjarakan sosial diperlukan, walaupun disarankan untuk menjaga jarak masing-masing terutama ketika tidak menggunakan pelitup muka.

Selain itu, bermula 1 Mei juga tidak perlu lagi mengimbas MySejahtera ketika memasuki premis komersial. Individu yang telah divaksin atau belum akan dibenarkan memasuki premis. Apapun, mereka yang didapati positif atau sedang menjalani kuarantin tetap dilarang masuk. Pemilik perniagaan perlu memeriksa status risiko pengunjung menerusi MySejahtera, seperti sebelum ini.