Penghantar barangan p-hailing perlu dapatkan lesen GDL, pindaan had umur penuggang dari 18 tahun

Penghantar barangan p-hailing perlu dapatkan lesen GDL, pindaan had umur penuggang dari 18 tahun

Penunggang penghantar makanan dan bungkusan (p-hailing) perlu mendapatkan lesen penghantar barangan (GDL), itu yang dimaklumkan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong dalam satu sesi dialog bersama wakil penunggang penghantaran makanan susulan mogok seluruh negara oleh kalangan mereka Jumaat lalu.

Keperluan baru untuk penunggang p-hailing ini dijangka akan berkuatkuasa selepas tiga undang-undang yang terlibat dipinda; Akta Pengangkutan Jalan (Akta 333), Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan 1987 (Akta 334) dan Akta Pengangkutan Awam Darat (Akta 715), jelas beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan. Menurut JPJ, kos untuk mendapatkan lesen GDL berkenaan ialah RM20 dan sah untuk setahun.

Pindaan akan datang itu adalah untuk tujuan penyeliaan dan penetapan peraturan, dan akan mengambil kira pandangan daripada pihak terlibat. Keperluan terhadap GDL ini adalah bertujuan untuk mengawal selia kenderaan penghantar barangan untuk kegunaan perniagaan penghantar barangan, terutamanya p-hailing yang menggunakan motosikal.

Penghantar barangan p-hailing perlu dapatkan lesen GDL, pindaan had umur penuggang dari 18 tahun

Dalam memastikan daya saing jangka panjang sektor perkhidmatan ini, kawal selia berkenaan turut bertujuan mengambil berat kebajikan penunggan dan pemandu kenderaan p-hailing. Syarat untuk ini termasuklah insurans untuk penunggang dan pemandu, jelas Wee lagi.

Selain itu, had umur untuk penunggang p-hailing juga akan diturunkan daripada 21 tahun kepada 18 tahun bagi membolehkan lebih banyak penunggang untuk bekerja dalam p-hailing. Pindaan undang-undang itu akan dibentang untuk didebat dalam sidang Parlimen seterusnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required