Ducati sekali lagi menunjukkan penguasaan dalam perlumbaan MotoGP apabila dua jentera jenama Itali itu menawan tempat teratas semasa pusingan di Litar Sepang hari ini, dengan Francesco Bagnaia dari pasukan Ducati Lenovo Team di tempat pertama, dan Enea Bastianini dari Gresini Racing MotoGP di tempat kedua.

Dalam beberapa pusingan awal, Jorge Martin dari Prima Pramac Ducati yang menguasai perlumbaan di tempat pertama, tetapi beliau akhirnya terjatuh di selekoh kelima, memberikan saingan tempat pertama kepada Bagnaia dan Bastianini.

Bagnaia juga tidak mendapat tempat pertama dengan mudah, kerana Bastianini terus mengasak sehingga pusingan terakhir. Tempat ketiga dimenangi oleh Fabio Quartararo, dari pasukan Monster Energy Yamaha. Beliau sebenarnya memulakan perlumbaan di tempat ke-12, tetapi berjaya memintas ramai pelumba lain dalam beberapa pusingan awal.

Walaupun nampak seperti Quartararo mahu mengejar dua jentera Ducati di hadapan dalam beberapa pusingan terakhir, beliau akhirnya memutuskan untuk bertenang dan menamatkan perlumbaan di tempat ketiga. Itu sahaja sudah cukup untuk mengganggu rancangan Bagnaia untuk membolot gelaran juara pelumba keseluruhan di Sepang.

Pusingan terakhir di Valencia, Sepanyol 6 November nanti nampaknya akan menjadi tempat penentuan untuk melihat siapakah yang akan membawa pulang gelaran tersebut bagi tahun 2022 kerana Quartararo yang berada di tempat kedua masih mempunyai peluang dengan sekarang mencatat kutipan 235 mata sementara Bagnaia pula berada di atas dengan kelebihan 23 mata.