Adakah anda menerima e-mel dari Touch n Go (TnG) hari ini yang mengatakan bahawa akaun eWallet anda kini tidak aktif? Makluman seterusnya turut mengatakan bahawa akaun tersebut tertakluk kepada yuran tidak aktif sebanyak RM2.50 setahun dan TnG telah menolak baki anda.

“Untuk menetapkan semula status pengaktifan ini, anda boleh melakukan apa-apa tambah nilai, pembayaran, pemindahan atau hanya log masuk ke eWallet anda dengan segera, jika tidak, yuran pengaktifan akan terus dikenakan setiap tahun. Sila terima makluman ini sebagai pemberitahuan rasmi daripada kami. Kami berharap anda akan kembali menggunakan Touch n Go eWallet sebagai kaedah pembayaran tanpa tunai pilihan anda,” menurut e-mel yang dihantar itu.

E-mel penjelasan – klik untuk besarkan

Apabila menerima notifikasi begini, pasti ia mengejutkan terutamanya bagi pengguna TnG eWallet, tetapi jangan risau, sebenarnya ia hanyalah kesilapan teknikal dari pihak mereka. Malahan TnG turut menghantar e-mel seterusnya dengan memohon maaf di atas kekeliruan ini.

“Anda mungkin menerima e-mel dari [email protected] yang mengatakan bahawa akan anda tidak aktif pada awal hari ini. Sila abaikan e-mel berkenaan kerana terdapat kesilapan teknikal dan kami memohon maaf di atas kekeliruan dan sebarang kesulitan yang timbul. Pemahaman anda amat dihargai. Yakinlah tiada potongan dilakukan pada eWallet anda,” kata e-mel kedua diterima.

Jadi, jangan risau atau panik ya. Macam kena prank pulak pagi ni.