Mungkin ada yang merasakan lampu brek ketiga tidaklah sepenting mana, tetapi tahukah anda, sekiranya lampu ini tidak berfungsi, ia boleh membahayakan pengguna jalan raya yang berada di belakang kereta anda.

Bagi yang kurang peka, lampu brek ketiga adalah lampu merah yang terletak sama ada di bahagian tengah atas atau bawah pada cermin belakang kereta. Ia berfungsi untuk memaklumkan kepada pemandu di belakang bahawa anda memperlahankan kenderaan dan ia sangat penting terutamanya apabila hujan.

Justeru, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menerusi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) telah memberikan pengingatan agar pemilik kenderaan mengambil berat tentang kepentingan lampu brek ketiga.

“Ketiadaan lampu brek ketiga sering diambil mudah oleh pemilik kenderaan. Sikap tidak bertanggungjawab ini boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya di belakang terutamanya pada waktu malam dan keadaan hujan lebat.

“Pemilik kenderaan boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 119(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi kesalahan am dan penalti. Jika disabitkan kesalahan, boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM2,000 atau penjara tidak lebih daripada enam bulan,” kata polis menerusi kenyataan yang dikeluarkan itu.

Untuk memeriksa sama ada lampu brek ketiga anda berfungsi atau pun tidak, minta rakan atau ahli keluarga berdiri di belakang kereta anda untuk memerhatikan keadaan lampu berkenaan. Atau pun anda boleh menggunakan telefon bimbit untuk merakamkan video. Anda perlu masuk ke dalam kereta dan pijak pedal brek, sama ada dalam keadaan kereta bergerak atau pun tidak. Tetapi pastikan ia dilakukan dalam persekitan yang selamat.

Sekiranya lampu brek ketiga tidak berfungsi, sila tukar unit lampu berkenaan. Bukan setakat untuk mengelak kena saman, tetapi demi keselamatan pengguna jalan raya yang lain. Jadilah seorang pemandu yang peka dan berhemah.