Untuk tiga hari terakhir tahun 2022 dan memasuki empat hari pertama 2023, iaitu bagi tempoh 29 Disember 2022 hingga 4 Januari 2023, Kementerian Kewangan (Mof) mengumumkan bahawa harga runcit bagi ketiga-tiga bahan api iaitu petrol RON 97 dan RON 95 serta diesel dikekalkan.

Di mana petrol RON 97 dikekalkan pada harga runcit RM3.35 seliter, selepas ia mengalami penurunan harga selama tiga minggu berturut-turut sepanjang Disember 2022.

Untuk petrol RON 95 yang telah mencapai harga siling pula, ia masih dikekalkan pada paras RM2.05 seliter. Bagi diesel Euro B10/B20, harganya turut dikekalkan pada paras RM2.15 seliter, dan gred Euro 5 B7 pula berharga RM2.35 seliter.

Pada 24 Disember lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Salahuddin Ayub menyatakan bahawa mekanisma untuk memberikan subsidi bahan api petrol secara bersasar sudah hampir lengkap, dan ia akan menggunakan data dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk mengenal pasti mereka yang layak menerima bantuan tersebut.

Salahuddin berkata, pangkalan data JPJ boleh digunakan untuk pelaksanaan subsidi petrol RON 95 memandangkan kerajaan dapat mengenal pasti golongan yang layak menerima subsidi berdasarkan jenis kuasa kuda (cc) kenderaan dimiliki.

Walau bagaimana pun, beberapa pakar ekonomi dan orang ramai yang kurang bersetuju dengn cadangan tersebut dan berpendapat, ada juga kereta jenama mewah mempunyai cc yang kecil. Apa pun kena nantikan perkembangan mengenai isu ini dimaklumkan oleh pihak kementerian terbabit.