Volkswagen Golf Mk8 GTI 2023 terima kemaskini di M’sia — IQ.Drive dengan AEB, ACC; harga RM246k

Volkswagen Golf Mk8 GTI 2023 terima kemaskini di M’sia — IQ.Drive dengan AEB, ACC; harga RM246k

Volkswagen Golf GTI 2023 kini menerima peningkatan dan kemaskini untuk pasaran Malaysia. Dengan pengenalan versi terbaru ini, Golf GTI Mk8 dijual pada harga RM246,012 atas jalan, tidak termasuk insuran. Harga ini RM34k lebih mahal berbanding Golf GTI Mk8 dengan harga pengenalannya pada Februari tahun lalu, dan disebabkan oleh pengecualian SST ketika itu.

Antara peningkatan paling penting ialah melibatkan ciri IQ.Drive, fungsi bantuan pemanduan maju yang sebelum ini tidak ditawarkan untuk model berkenaan. Pertambahan ini melibatkan ciri seperti kawalan melayar adaptif (ACC), amaran lintasan trafik di belakang dan Side Assist (RCTA), Front Assist, bantuan kecemasan (AEB) dan juga bantuan mengekalkan lorong.

Kelengkapan luaran lain yang disertakan pula termasuk lampu kabus LED yang disekalikan di kawasan corak honeycomb yang kelihatan. Di dalam, kini disertakan kawalan pendingin tiga zon, kerusi depan dengan penyejuk/pemanas dengan larasan elektrik untuk kerusi pemandu, stereng balutan kulit dengan butang multi-kawalan dan paddle shift, kokpit digital 10.25-inci, lampu suasana dengan lima tema sedia ada, mod pemanduan dan pengurus dinamik kenderaan dengan kawalan casis dinamik.

Volkswagen Golf Mk8 GTI 2023 terima kemaskini di M’sia — IQ.Drive dengan AEB, ACC; harga RM246k

Turut ada ialah kamera pandangan belakan dengan sensor parkir depan dan belakang, sambungan tanpa wayar untuk Apple CarPlay dan Android Auto, pengecas telefon tanpa wayar sama seperti sebelum ini. Golf Mk8 GTI di Malaysia terus menggunakan kulit Vienna untuk balutan kerusi dalam kemasan hitam dan kelabu cerah dengan kontras merah GTI.

Kekal sama seperti sebelum ini ialah enjinnya: unit 2.0 liter TSI turbocas empat-siliner sebaris yang menghasilkan 245 PS dari 5,000 rpm hingga 6,200 rpm dan 370 Nm tork dari 1,600-4,300 rpm. Output ini disalurkan ke roda depan melalui transmisi automatik klac berkembar basah DSG tujuh-kelajuan. Rim masih sama, dengan saiz 18-inci “Richmond” yang dipasangkan tayar 225/40. Kereta ini juga masih diberikan sistem differential lock elektronik XDS berdasarkan ESC-nya.

Dijual pada harga RM246,012 atas jalan tidak termasuk insuran, Volkswagen Golf GTI Mk8 ditawarkan di Malaysia dengan pilihan warna Atlantic Blue, Kings Red, Deep Black, Moonstone Grey dan Oryx White. Dengan tanda harga yang lebih tinggi, walaupun dengan pertambahan ciri bantuan pemanduan, adakah ia sebuah hatchback yang masih berbaloi?

GALERI: Volkswagen Golf GTI Mk8 2022

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required