Jualan Q1 2023 Proton naik 50.9% – Persona kekal sedan segmen-B paling laris, Saga lebih 17k unit!

Jualan Q1 2023 Proton naik 50.9% – Persona kekal sedan segmen-B paling laris, Saga lebih 17k unit!

Proton telah mengumumkan bahawa ia telah berjaya menjual sebanyak 14,573 unit kenderaan dalam pasaran domestik dan eksport sepanjang bulan Mac 2023. Angka tersebut dilihat meningkat sebanyak 3.8% berbanding jumlah jualan yang dicatatkan pada Februari iaitu 14,033 unit.

Ini membolehkan Proton mencatatkan peningkatan jualan secara konsisten untuk tiga bulan pertama tahun ini. Dan dengan jumlah jualan kumulatif yang kini sudah mencapai 40,287 unit, angka berkenaan menunjukkan peningkatan sebanyak 50.9% berbanding suku pertama tahun lalu.

Dengan jumlah jualan bulanan yang dicatatkan berkenaan membolehkan Proton kini memegang bahagian pasaran automotif tempatan pada kadar 18.7% pada bulan Mac 2023. Dan sehingga suku pertama tahun ini, Proton kekal sebagai jenama nombor dua paling laris di Malaysia dengan pegangan pasaran dianggarkan pada 21.2%.

Jualan Q1 2023 Proton naik 50.9% – Persona kekal sedan segmen-B paling laris, Saga lebih 17k unit!

Menurut Proton, dengan pencapaian ini membolehkan ia menjadi jenama dengan peningkatan angka pegangan pasaran suku pertama yang paling tinggi dengan pertumbuhan 4.5% berbanding tempoh sama tahun lalu.

Proton turut menyatakan bahawa jumlah jualan kenderaan di Malaysia pada bulan Mac telah mencapai rekod jumlah volum industri (TIV) baru yang dianggarkan sebanyak 78,000 unit, memecahkan rekod lama sebanyak 76,657 unit dicatatkan pada bulan Disember 2022.

Tiga model Proton telah menjadi peneraju dalam segmen masing bulan lalu. Persona kekal sebagai sedan segmen-B paling laris dengan jualan sebanyak 2,421 unit, mengekalkan rekod nombor satu dalam segmen tersebut untuk tiga bulan pertama tahun ini dengan jumlah jualan kumulatif mencecah 6,773 unit, naik 79.2% berbanding tempoh sama tahun lalu.

Jualan Q1 2023 Proton naik 50.9% – Persona kekal sedan segmen-B paling laris, Saga lebih 17k unit!

Proton menjelaskan bahawa peningkatan mendadak ini adalah kerana tahun lalu produksi untuk Persona terjejas akibat masalah kekurangan cip mikro, menyebabkan hanya lima unit yang dihantar kepada pelanggan sehingga Julai 2022. Manakala Exora kekal tiada saingan dalam kelas MPV segmen-C di Malaysia, dengan jualan 426 unit sepanjang Mac 2023.

X50 merupakan satu lagi model yang mengekalkan kedudukan nombor satu dalam segmennya untuk keseluruhan suku pertama tahun ini. SUV segmen-B tersebut terjual sebanyak 3,414 unit sepanjang Mac, dan jumlah jualan terkumpul untuk tiga bulan pertama tahun ini berjumlah 9,668 unit, naik 34.4% berbanding tempoh sama 2022.

Bagi Proton Saga, walaupun menduduki tangga kedua dalam jualan sedan segmen-A, ia masih lagi model Proton paling laris dengan jualan sebanyak 6,313 unit sepanjang Mac 2023 – bulan kedua berturut-turut ia mencapai jualan melebihi 6,000 unit.

Jualan Q1 2023 Proton naik 50.9% – Persona kekal sedan segmen-B paling laris, Saga lebih 17k unit!

Ini membolehkan jualan kumulatif Saga untuk suku pertama tahun ini mencapai 17,446 unit, naik sebanyak 84.6% berbanding suku pertama 2022.

Rekod jualan untuk model-model lain Proton untuk Mac 2023 adalah 712 unit bagi Iriz (nombor 4 dalam kelas hatchback segmen-B) dan 1,272 unit untuk Proton X70 (nombor dua paling laris dalam kelas SUV segmen-C).

“Proton menunjukkan prestasi yang sangat baik pada suku pertama 2023 dan kami bangga dengan pencapaian jualan melebihi 40,000 unit. Walau bagaimanapun, kami sedar kadar jualan pada tiga bulan pertama meningkat kerana semua jenama tergesa-gesa untuk menghantar kereta yang ditempah semasa insentif PENJANA. Tarikh akhir penghantaran adalah 31 Mac 2023 dan ini membantu menerangkan kenapa TIV dianggarkan sebanyak 78,000 unit pada bulan ini,” kata naib CEO Proton, Roslan Abdullah.

“Gambaran sentimen pasaran yang lebih tepat mungkin akan muncul pada akhir suku kedua, tetapi kami yakin mampu mengekalkan momentum jualan. Proton X90 akan dilancarkan tidak lama lagi dan kami juga akan ada penambahan ke barisan model lewat tahun ini.

Pada masa yang sama, kami juga telah membuat pengumuman tentang komitmen untuk mengembangkan barisan model Kenderaan Tenaga Baru (NEV) yang mampu membawa jenama Proton ke segmen yang baru untuk pertumbuhan jualan jangka panjang. Ini akan membolehkan kami mencapai matlamat rancangan sepuluh tahun kami dan walaupun ia akan memakan masa yang lama, Proton teruja dengan peluang untuk mendahului industri automotif Malaysia kearah menjadi hab Kenderaan Generasi Baru (NxGV),” tambahnya lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required