Tesla Supercharger di M’sia — 12 lokasi; kerjasama Pavilion, Gamuda, Sunway, Quill, MRCB, Levn

Tesla Supercharger di M’sia — 12 lokasi; kerjasama Pavilion, Gamuda, Sunway, Quill, MRCB, Levn

Sebagai sebahagian daripada kemasukan Tesla ke pasaran Malaysia, syarikat itu akan melabur terhadap penyediaan rangkaian stesen pengecas pantas Supercharger di beberapa lokasi strategik di negara ini. Sebelum ini ada 10 lokasi yang dikenal pasti, tetapi seperti yang ditunjukkan ketika pelancarannya semalam, angka berkenaan naik kepada 12 lokasi.

Lokasi pertama stesen Supercharger ini sudah pun diketahui, iaitu di B1 kawasan parkir Pavilion KL yang meliputi lapan Supercharger V3 dengan kapasiti pengecasan pantas DC sehingga 250 kW.

Selain itu, beberapa lokasi lain yang dinyatakan sebelum ini termasuk lima di Lembah Klang, Dengkil dan Petaling Jaya di Selangor, dan di Bukit Jalil serta dua lokasi lagi di KL. Dua yang lain akan berada di Ipoh dan Perai, sementara di selatan akan ada dua lokasi juga, iaitu di Negeri Sembilan dan Iskandar Puteri, Johor.

Tesla Supercharger di M’sia — 12 lokasi; kerjasama Pavilion, Gamuda, Sunway, Quill, MRCB, Levn

Kemungkinan lebih tepat tentang lokasi yang dimaksudkan boleh dilihat kepada pemaju hartanah yang bekerjasama dengan Tesla — diumumkan sebelum ini yang syarikat itu akan bekerjasama dengan Gamuda, Sunway, MRCB dan Quill, dengan yang terakhir ini merupakan dua lokasi tambahan yang terbaru daripada senarai awalnya.

Syarikat itu juga menamakan Levn Capital sebagai rakan usahasama, sekaligus memberi petunjuk kepada lokasi Supercharger di Negeri Sembilan. Ia juga membangunkan Pedas RSA, R&R pertama yang dikendalikan oleh pihak swasta di negara ini.

Terletak di KM 241 Lebuhraya PLUS, Pedas RSA akan termasuk juga hab pengecasan EV untuk kegunaan pengecasan pantas massa, pembangunan flagship pertama di bawah program Electric Vehicle Charging Corridor (EVCCTM).

Berkaitan kadar bayaran untuk pengecasan Supercharger ini, masih belum ada sebarang angka yang diumumkan, memandangkan stesen di Paviliun KL juga masih belum mula beroperasi. Bagaimanapun, formula untuk kadar yang akan dikenakan boleh dilihat di lokasi Tesla sudah menawarkan stesen ini, seperti di Singapura.

Supercharge ini hanyalah untuk kegunaan kenderaan Tesla sahaja, dengan sekurang-kurangnya 30% daripada penegcas yang dibangunannya akan dibuka untuk EV jenama lain. Dengan keperluan awal syarikat ini untuk membangunkan 50 unit pengecas pantas DC, ia akan melibatkan 15 unit yang akan dibuka kepada umum, walaupun masih belum dinyatakan bila perkara ini akan dilaksanakan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required