Bajet 2024 bakal dibentangkan oleh PMX merangkap Menteri Kewangan pada 13 Oktober ini jam 4 petang

Bajet 2024 bakal dibentangkan oleh PMX merangkap Menteri Kewangan pada 13 Oktober ini jam 4 petang

Bajet 2024 bakal dibentangkan pada Jumaat, 13 Oktober jam 4 petang oleh Perdana Menteri ke-10 (PMX) yang juga mrangkap Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Seperti edisi bajet sebelum ini, kami akan berkongsi pembentangan beliau bagi perkara yang berkaitan dengan automotif dan sektor pengangkutan.

Kalau mengikut pembentangan Bajet 2023, yang asalnya dibentangkan kerajaan terdahulu, yang kemudiannya dikemaskinikan oleh PMX, ia membawakan isu mengenai lanjutan pengecualian cukai jualan untuk kenderaan elektrik (EV) pemasangan tempatan sehingga 31 Disember 2027, atau pun dua tahun dilanjutkan dari rancangan asal iaitu 31 Disember 2025.

Turut dibentangkan ialah pengecualian cukai import bagi komponen yang digunakan dalam pemasangan tempatan EV di Malaysia, yang turut dilanjutkan ke dua tahun iaitu sehingga 31 Disember 2027 berbanding perancangan asalnya iaitu hujung 2025.

Turut diteruskan mengikut Bajet 2023 ialah pengecualian cukai pendapatan 100% untuk tahun penilaian dari 2023 hingga 2032, untuk pengeluar kelengkapan pengecas EV. Di mana para pengeluar juga akan ditawarkan Elaun Cukai Pelaburan 100% untuk tempoh lima tahun.

Bajet 2023 juga mengumumkan kerajaan menyerap kos ujian lesen B2 motosikal, PSV bas dan e-hailing, pas langganan pengangkutan awam My50, projek rangkaian jalan raya, , tarif elektrik yang dikekalkan (tiada kos tambahan untuk pengecasan EV di rumah), infrastruktur lampu jalan, pengurangan kos pembinaan MRT3 dan naik taraf lapangan terbang.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Tags:

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required