Lebuhraya GCE dan AKLEH kini laksana Sistem Pembayaran terbuka – bayar tol guna kad debit/kredit

Lebuhraya GCE dan AKLEH kini laksana Sistem Pembayaran terbuka – bayar tol guna kad debit/kredit

Selepas menjalani ujian rintis sejak 15 September lalu, kini Sistem Pembayaran Terbuka (SPT) telah pun dilaksanakan di Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) dan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH).

Menurut Projek Lintasan Kota Holdings Sdn. Bhd. (Prolintas) selaku syarikat konsesi kedua-dua lebuhraya berkenaan, dengan SPT, kini pengguna boleh menggunakan kad debit mahu pun kad kredit untuk transaksi bayaran tol.

“Pilihan pembayaran tol baharu itu boleh digunakan oleh pengguna kenderaan Kelas 1 (kereta) di lorong yang telah dikenal pasti dengan papan tanda khas pada gantri. Plaza tol yang terkubat ialah Plaza Tol Bukit Jelutong, Plaza Tol Elmina dan Plaza Tol Lagong di Lebuhraya GCE serta Plaza Tol Datuk Keramat di Lebuhraya AKLEH,” kata Prolintas menerusi pengumuman di laman Facebook rasminya.

Sebelum ini, CEO Kumpulan PROLITAS, Dato’ Mohammad Azlan Abdullah berkata SPT adalah tambahan kepada kaedah pembayaran tol sedia ada seperti kad Touch ‘n Go, SmartTag dan Pengenalan Frekuensi Radio (RFID). “Inisiatif ini akan memberikan kemudahan yang lebih besar dan fleksibiliti untuk pemandu dengan pelbagai pilihan pembayaran tol yang akan menyumbang kepada keseluruhan penambahbaikan industri lebuh raya negara,” jelasnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required