Separuh hasil penjualan nombor pendaftaran istimewa akan dikembalikan kepada kementerian – Loke

Separuh hasil penjualan nombor pendaftaran istimewa akan dikembalikan kepada kementerian – Loke

Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengesahkan separuh daripada hasil penjualan nombor pendaftaran istimewa kenderaan akan dikembalikan kepada kementerian agar pihaknya dapat melaksanakan pelbagai inisiatif untuk rakyat.

Jelasnya, perkara itu mendapat persetujuan daripada Kementerian Kewangan dan ia akan dimulakan pada tahun depan, laporan Harian Metro.

“Kementerian Kewangan telah bersetuju apa saja inisiatif kita, penjualan nombor pendaftaran istimewa ini 50% daripada hasil itu akan dikembalikan kepada Kementerian Pengangkutan untuk kita laksanakan pelbagai inisiatif untuk rakyat.

“Umpamanya kita nak tambah bilangan untuk mendapatkan lesen memandu B2. Ramai Ahli Parlimen minta di kawasan mereka supaya ditambah latihan. Itu diberi kepada B40, supaya dapat lesen secara percuma. Kita akan tambah tapi peruntukan itu perlu datang daripada hasil penjualan nombor pendaftaran istimewa ini yang kita akan buat dalam kadar segera tahun baru akan datang,” katanya.

Perkara ini dinyatakan sewaktu menggulung perbahasan Belanjawan 2024 Peringkat Jawatankuasa bagi Kementerian Pengangkutan di Dewan Rakyat semalam.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required