Motosikal langgar orang di plaza tol – guna lorong yang sepatutnya, perlahankan kenderaan

Motosikal langgar orang di plaza tol – guna lorong yang sepatutnya, perlahankan kenderaan

Peraturan dibuat ada sebab. Bila anda tidak ikut, risiko untuk menerima padah sentiasa ada. Contohnya boleh dilihat dalam video ini. Ia bukan setakat melibatkan diri sendiri, malah juga memberi kesan kepada orang lain.

Video yang dimuat naik oleh Mummy Mika di X ini menunjukkan sebuah kereta sedang menuju ke arah plaza tol, di lorong paling kiri yang biasanya adalah untuk kenderaan berat atau tinggi. Apabila sampai di pondok tol, ternampak ada pekerja keselamatan mahu melintas.

Beliau memakai jaket terang, dan mulanya menunggu kereta berhenti untuk melintas. Selepas memastikan kereta tersebut berhenti, beliau pun mula melangkah. Malangnya selepas itu beliau tidak menoleh lagi ke kiri.

Secara tiba-tiba beliau disambar oleh sebuah motosikal, yang bukan sahaja tidak sepatutnya menggunakan jalan itu, tetapi juga dalam keadaan laju di kawasan yang kenderaan lain memang perlu berhenti untuk membayar tol.

Kedua-dua penunggang motosikal dan pekerja keselamatan tersebut tercampak ke atas jalan namun selepas beberapa ketika kedua-duanya cuba untuk bangun. Penunggang itu bagaimanapun gagal untuk bangun kerana terlihat seperti kaki sebelah kanannya mengalami kecederaan.

Bukan setakat sebuah, menyusuli motosikal yang terlibat dalam perlanggaran ini terdapat beberapa lagi motosikal dalam kelajuan hampir sama, menunjukkan seakan mereka sudah biasa melakukannya di tempat itu.

Tapi ingatlah, hanya kerana anda tidak mahu masuk ke lorong motosikal, yang biasanya memang ada di setiap plaza tol, ia boleh membawa kepada kemalangan dan dalam keadaan yang lebih teruk, mungkin meragut nyawa. Kalau bukan anda sendiri, mungkin juga orang lain.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required