Pengusaha trak tunda naikkan harga perkhidmatan susulan subsidi diesel bersasar diberi notis – KPDN

Pengusaha trak tunda naikkan harga perkhidmatan susulan subsidi diesel bersasar diberi notis – KPDN

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Johor telaah mengeluarkan notis terhadap sebuah syarikat perkhidmatan trak tunda kenderaan di Ulu Tiram yang menaikkan harga perkhidmatan dengan alasan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel.

Menurut Pengarah KPDN Johor, Lilis Saslinda Pornomo, notis diberikan kepada syarikat berkenaan kelmarin bagi mereka memberi jawapan dalam tempoh antara tujuh hingga 14 hari, laporan Berita Harian.

Katanya, KPDN Johor mengeluarkan notis kepada syarikat berkenaan berikutan pengumuman mereka pada Isnin lalu yang memaklumkan peningkatan harga perkhidmatan atas dakwaan peningkatan kos operasi susulan pelaksanaan subsidi diesel bersasar diumumkan kerajaan.

“Notis itu bagi syarikat berkenaan memberi maklum balas terutama bukti dokumentasi dan justifikasi kenaikan kos operasi mereka yang dikaitkan dengan pelaksanaan rasionalisasi subsidi diesel bermula Isnin lalu. Sebelum ini pun syarikat perkhidmatan tunda tidak layak menerima subsidi diesel dan mereka membayar diesel pada harga komersial, jadi kita nak teliti bukti sama ada berlaku pencatutan harga dengan mengambil kesempatan rasionalisasi subsidi diesel.

“Jika syarikat terbabit gagal mengemukakan bukti kukuh terutama dari segi dokumentasi, tindakan tegas akan diambil mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 (AKHAP 2011),” katanya.

Selepas pengumuman kenaikan harga diesel yang kini pada paras RM3.35 seliter mulai 10 Jun 2024, beberapa syarikat perkhidmatan dan pengeluar telah memuatnaik notis pengumuman kenaikan harga barangan dan perkhidmatan masing-masing menerusi laman media sosial. Bukan setakat trak tunda, beberapa syarikat perkhidmatan bas sekolah dan jengkaut turut menaikkan harga perkhidmatan disebabkan faktor yang sama.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required