Harga minyak 27 Jun-3 Julai – Masih dikekalkan

Harga minyak 27 Jun-3 Julai – Masih dikekalkan

Untuk minggu bertarikh 27 Jun hingga 3 Julai 2024, Kementerian Kewangan (MOF) telah mengumumkan bahawa harga runcit petrol RON 97 dan RON 95 serta diesel masih dikekalkan.

Di mana petrol RON 97 masih dikekalkan pada harga runcit RM3.47 seliter, setelah mengalami kenaikan terakhir (setakat ini) sebanyak 10 sen seliter pada 20 September 2023. Manakala harga runcit bagi RON 95 yang telah mencapai harga siling masih dikekalkan pada paras RM2.05 seliter.

Pada 10 Jun 2024, harga baharu bagi diesel Euro B10/B20 telah dinaikkan pada kadar RM3.35 seliter untuk Semenanjung Malaysia sahaja. Ia melibatkan kenaikan sebanyak RM1.20 berbanding harga sebelum ini iaitu RM2.15 seliter, yang dikekalkan sejak Februari 2021. Walau bagaimana pun harga diesel untuk Sabah dan Sarawak masih dikekalkan pada pada RM2.15 seliter.

Menurut Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah, harga runcit baharu bagi diesel adalah berdasarkan formula mekanisme harga automatik (APM) bagi bulan Mei. Pada 13 Jun lalu, beliau turut berkata, setakat ini belum ada keperluan subsidi bersasar itu dilaksanakan ke atas petrol RON95. Terkini, Menteri Ekonomi Rafizi Ramli pula memaklumkan bahawa Kerajaan sedang meneliti keperluan rasionalisasi subsidi dilaksanakan ke atas petrol RON95.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required