Tiada perancangan bina laluan khas motosikal di lebuhraya yang sudah beroperasi – Menteri KKR

Tiada perancangan bina laluan khas motosikal di lebuhraya yang sudah beroperasi – Menteri KKR

Buat masa ini, kerajaan tidak mempunyai perancangan untuk membina laluan khas motosikal di lebuhraya yang sudah beroperasi, kata Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Menurut beliau lagi, untuk membina laluan khas motosikal di lebuhraya yang sudah beroperasi pastinya kerajaan yang perlu menaggung kos tambahan yang tinggi kerana tiada dalam perjanjian konsesi antara kerajaan dan syarikat konsesi lebuhraya, laporan Harian Metro.

“Bagaimanapun, pihak kerajaan akan meneliti perkara ini dalam rundingan cadangan projek lebuhraya baharu pada masa akan datang tertakluk kepada beberapa faktor seperti kadar tol dan tempoh konsesi,” katanya dalam jawapan bertulis di Parlimen.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Shaharizukirnain Abd Kadir (PN-Setiu) mengenai perkembangan terkini dasar mewajibkan laluan khas motosikal di lebuhraya dan hasrat untuk menambah baik lebuhraya yang tidak mempunyai laluan khas motosikal termasuk Lebuhraya Pantai Timur 3 (LPT3).

Alexander turut berkata, cadangan penyediaan laluan khas bagi penunggang motosikal di LPT 3 akan diteliti di peringkat Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri.

Tiada perancangan bina laluan khas motosikal di lebuhraya yang sudah beroperasi – Menteri KKR

“Ini kerana cadangan laluan khas penunggang motosikal ini akan memberikan impak kepada kos pembinaan dan daya maju projek tersebut yang akhirnya akan diimbangi oleh kadar tol tinggi dan tempoh konsesi lebih panjang,” katanya.

Shaharizukirnain turut bertanyakan mengenai usaha untuk mengurangkan risiko ancaman keselamatan di laluan motosikal yang disediakan di lebuh raya.

Alexander menjawab, pemantauan aspek keselamatan dilaksanakan menerusi rondaan berkala oleh syarikat konsesi lebuh raya. Di mana pemantauan juga dibuat menerusi imej kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di beberapa lokasi berisiko dan strategik di lebuh raya.

“Selain itu, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan syarikat konsesi sentiasa bekerjasama dengan agensi penguat kuasa seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan keselamatan pengguna lebuh raya termasuk penunggang motosikal.

“Usaha turut dijalankan oleh LLM dan syarikat konsesi untuk mengurangkan kadar kemalangan membabitkan penunggang motosikal menerusi kempen keselamatan yang diadakan dari semasa ke semasa serta kerjasama dengan komuniti setempat,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required