PLUS bekerjasama dengan Petronas bangunkan stesen hibrid komersil pertama di lebuhraya Malaysia

PLUS bekerjasama dengan Petronas bangunkan stesen hibrid komersil pertama di lebuhraya Malaysia

PLUS Malaysia telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Petronas Dagangan Bhd untuk membangunkan stesen hibrid komersil yang pertama di lebuhraya Malaysia. Menurut Bernama, Lembah Klang telah dikenalpasti sebagai lokasi perintis bagi projek yang digelar sebagai Stesen Super Hibrid atau ‘Hybrid Super Station’.

Pengarah Urusan PLUS Nik Airina Nik Jaffar berkata projek ini adalag senada dengan Low Carbon Mobility Blueprint (LCMB) 2021-2030, yang bertujuan untuk menyahkarbonkan sektor pengangkutan Malaysia.

“Ini merupakan salah satu projek berimpak tinggi yang memberi manfaat kepada kesejahteraan rakyat, khususnya pengguna lebuhraya. Dengan wujudnya Stesen Super Hibrid, rakyat yang menggunakan lebuhraya bakal menikmati perjalanan yang lebih selesa dengan pelbagai pilihan sepanjang perjalanan mereka,” katanya.

Sementara itu, CEO dan Pengarah Urusan Petronas Dagangan Azrul Osman Rani pula berkata, Stesen Super Hibrid berkeluasan lebih 30,000 kaki persegi ini akan menawarkan pelbagai kemudahan komprehensif yang lengkap dan selesa untuk kemudahan pengguna lebuhraya. Ini termasuklah stesen petrol dan diesel serta stesen pengecasan pantas bagi pemilik kenderaan elektrik (EV).

Fasiliti lain termasuklah kemudahan awam yang selesa, perkhidmatan runcit yang pelbagai, ruang makanan dan diberikan penekanan terhadap kelestarian menerusi reka bentuk bangunan yang cekap tenaga hingga ke penyertaan ruang hijau dan sumber tenaga yang boleh diperbaharui.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required