PJD Link masih dalam semakan, penilaian impak sosial baharu perlu dijalankan – Kerajaan negeri

PJD Link masih dalam semakan,  penilaian impak sosial baharu perlu dijalankan – Kerajaan negeri

Pada April lalu, Menteri Komunikasi merangkap Jurucakap Kerajaan Perpaduan, Fahmi Fadzil mengesahkan bahawa kerajaan memutuskan untuk tidak meneruskan projek pembinaan lebuh raya Petaling Jaya Traffic Dispersal Elevated Highway (PJD Link). Terkini, The Star dan New Straits Times melaporkan bahawa projek lebuhraya berkenaan masih dalam semakan.

Perkara ini dinyatakan oleh exco negeri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pertanian Negeri Izham Hashim, yang berkata PJD Link antara tujuh projek lebuhraya yang sedang dipertimbangkan di Selangor. Beliau berkata demikian dalam persidangan DUN semalam bagi menjawab soalan ADUN Bukit Gasing Rajiv Rishyakaran (PH-DAP) mengenai lebuhraya baharu yang sedang dalam perancangan.

Beliau berkata, kerajaan negeri telah diminta oleh pentadbiran persekutuan untuk mengkaji semula projek PJD Link selepas syarikat konsesi membuat penambahbaikan sekurang-kurangnya lima kawasan di sepanjang lebuhraya yang dicadangkan itu.

“Pemaju PJD Link telah membuat beberapa perubahan pada penjajaran di Petaling Jaya, berdasarkan penilaian impak sosial (SIA) dan bantahan daripada orang ramai. Penjajaran baharu itu akan dibincangkan dalam mesyuarat majlis tindakan ekonomi Selangor,” kata Izham sambil menyatakan bahawa kebanyakan bantahan terhadap projek itu adalah daripada penduduk PJ.

Penjajaran awal PJD Link yang dicadangkan. Klik untuk besarkan

Beliau turut menambah, “Pemaju telah mencadangkan pelan mitigasi berdasarkan bantahan yang diterima. Jajaran baharu itu perlu dikaji semula dan SIA baharu mesti dijalankan dengan mereka yang terjejas sebelum ia dibentangkan kepada kerajaan negeri dan persekutuan untuk dipertimbangkan

“Ini syarat yang kita kenakan kepada pemegang konsesi projek lebuhraya. Mereka mesti melibatkan diri dan mendapatkan maklum balas daripada penduduk terjejas yang tinggal di kawasan di mana perubahan dan penambahbaikan dibuat untuk cadangan pembinaan lebuh raya melalui SIA. Kita ingin tahu sama ada rakyat menerima perubahan dan penambahbaikan yang dilakukan.”

Projek itu yang dianggarkan menelan belanja lebih RM2 bilion, pada mulanya dibatalkan pada Julai tahun lepas, dan kemudian dikatakan boleh dibuka semula pada masa hadapan sekiranya ia memenuhi keperluan.

PJD Link ialah lebuhraya berkembar empat lorong sepanjang 25.4 km dengan 11 susur keluar yang menghubungkan bahagian utara dan selatan Petaling Jaya, melalui kawasan seperti Petaling Jaya Utara, Bandar Utama, Taman Tun Dr Ismail, pusat bandar Petaling Jaya, Taman Dato’ Harun, Taman Medan Baru, Taman Sri Manja, Bandar Kinrara dan Bukit Jalil Technology Park.

Ia juga akan melibatkan 11 persimpangan antaranya di Bandar Utama, SPRINT, Damansara Intan, Jalan Universiti, Lebuhraya Persekutuan, Jalan Barat/Jalan Sultan, NPE, KESAS, Jalan Puchong, Jalan Kinrara 1 dan Lebuhraya Bukit Jalil.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required