PLUS Malaysia Berhad (PLUS) mengumumkan pelaksanaan penutupan lorong kiri dan lorong kecemasan di antara KM335.7 hingga KM336.6 (arah selatan) di laluan Tapah-Bidor, Lebuhraya Utara-Selatan bermula hari ini (29 Julai) hingga 23 Ogos 2024.
Ini bagi membolehkan kerja-kerja penyelenggaraan turapan konkrit dilaksanakan di lokasi terbabit secara berperingkat pada setiap hari Isnin hingga Jumaat sepanjang tempoh tersebut.
“Walau bagaimanapun, lorong kanan di laluan terbabit dibuka seperti biasa untuk laluan pengguna. Justeru, pengguna lebuh raya dinasihatkan supaya merancang perjalanan mereka dengan menggunakan Aplikasi PLUS untuk mendapatkan maklumat trafik terkini.
“Mereka juga dinasihatkan supaya mematuhi semua papantanda trafik serta arahan yang dikeluarkan oleh kakitangan PLUS (petugas lebuhraya) ketika melalui kawasan terbabit,” kata PLUS menerusi kenyataan yang dikeluarkan.
Pengguna lebuh raya juga boleh mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi pembantu maya PUTRI, Aplikasi X@plustrafik, Papan Tanda Elektronik (VMS) di lokasi-lokasi terpilih. Orang ramai juga boleh menghubungi talian PLUSLine di 1800-88-0000 sekiranya ingin mendapatkan bantuan apabila berlaku kecemasan.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.