GIIAS-Suzuki-Ertiga-Facelift-1_BM

Suzuki Ertiga telah disahkan menjadi salah satu model yang bakal ditukar logonya (rebadged) ke Proton dengan kerjasama pengeluar kenderaan nasional tersebut dengan Suzuki. Menurut laporan berita dari Indonesia yang memetik kenyataan Suzuki Indomobil Sales (SIS) berkata Ertiga akan dieksport ke Malaysia dalam bentuk komponen terurai (knocked down) dan kemudian akan dipasang semula (CKD) mulai suku kedua (Q2) tahun 2016.

“Ini merupakan hasil daripada kerjasama antara Suzuki dan Proton, di mana Osamu Suzuki (Presiden Suzuki Motor Corp, Jepun) umumkan tahun lalu,” ujar Timbalan Pengarah Urusan SIS, Davy Jeffry Tuilan memberitahu Kompas Otomotif semalam.

Beliau menambah, SIS akan mengeksport sebanyak 1,500 unit Ertiga kepada Proton setiap bulan, iaitu menyamai 18,000 unit setahun, seganda daripada jumlah eksport Suzuki Indonesia sendiri iaitu dari Rp 2 trilion ke Rp 4 trilion. Produksi bagi kit komponen terurai untuk Malaysia ini akan dimulakan pada Mei ini di kilang SIS yang terletak di Cikarang. Proton turut mengumumkan model kerjasama Proton-Suzuki ini akan memasuki pasaran sebelum 2016 berakhir.

GIIAS-Suzuki-Ertiga-Facelift-7_BM

Pada masa ini, Suzuki mengeksport Ertiga dari Indonedia ke beberapa negara Asia termasuk Filipina, Thailand, Vietnam dan Brunei dalam versi CBU. Walau bagaimana pun, eksport ke empat pasaran berkenaan dianggarkan sebanyak 400 unit pada setiap bulan. Selain itu, Suzuki turut memproduksi Mazda VX-1 dan Ertiga (rebadged) untuk pasaran Indonesia.

Suzuki Ertiga muncul buat pertama kali di India pada tahun 2012, sebelum MPV tujuh tempat duduk itu diproduksi di Indonesia. Ia memiliki ukuran jarak roda 2,740 mm (Perodua Alza 2.750 mm, Proton Exora 2,730 mm) dan dijanakan oleh enjin 1.4 liter dengan kuasa 92 PS dan tork 130 N,. Motor K14B ini dipadankan dengan kotak gear manual lima-kelajuan dan automatik empat-kelajuan.

Model Ertiga facelift telah dipamerkan di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2015 pada Ogos 2015, dan pada Disember lalu, Suzuki telah memperkenalkan varian Ertiga Dreza dengan imej yang unik dan pertambahan elemen lain.

GALERI : Suzuki Ertiga Facelift di GIIAS 2015