Perdana_Spy_BM_3

Proton Perdana 2016 semakin menanti detik pelancarannya, membuak-buakkan lagi perasaan tidak sabar untuk melihatnya selepas 11 tahun menanti. Sementara detik tersebut, kami masih banyak menerima foto spyshot model ini, terkini kiriman Mohd Nizam Mohd Razak, Akmal Latip dan Huzaifah Azman.

Walau pun masih dilitupi penyamaran sepenuhnya, namun bentuk asasnya masih boleh kelihatan, yang menampakkan perbezaan berbanding model Honda Accord generasi ke-lapan yang pernah digunakan sebelum ini. Pertambahan panjangnya iaitu Perdana lebih panjang sebanyak 150 mm berbanding Accord, memberikan perbezaan yang lebih jelas.

Foto sebelum ini kelihatan memberikan bayangan Perdana 2016 telah diberi rekaan semula pada bahagian hadapan, dipadankan dengan lampu utama projektor bersama lampu nyalaan siang LED, garisan bumbung yang lebih panjang menampakkan ciri lebih elegan serta lampu belakang LED berbentuk-C bersama ekzos berkembar. Malah bahagian kabinnya juga dijangka mempunyai banyak perubahan termasuk padanan warna baharu beige (berbanding hitam pada ruang dalaman Accord).

Bakal diproduksikan di Kilang Pengeluaran Sederhana Proton di Shah Alam, Perdana 2016 ini dijangka bakal dilancarkan pada suku pertama tahun ini, dengan mengekalkan enjin Honda 2.0 liter i-VTEC (154 hp/189 Nm) dan 2.4 liter i-VTEC (177 hp/222 Nm) dengan transmisi automatik lima-kelajuan.

Model penambah baikannya pula dijangka diperkenalkan pada akhir 2016 di mana Perdana bakal menerima enjin baharu iaitu NE01 2.0 liter empat-silinder, berdasarkan model enjin Petronas E01 yang dibeli oleh pengeluar kereta nasional ini pada tahun 2012. Enjin ini dijangka didatangkan dengan pancitan bahan api secara terus (GDi) dan pancitan bahan api secara terus dengan pengecas turbo (TGDI).

Malah Proton juga sedang mempertimbangkan enjin baharu 1.5 liter pengecas turbo dan suntikan terus bahan api TGDI, yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 180 hp dan tork 250 Nm. Mana-mana pun penjana kuasa yang dipilih, ia tetap akan dipadankan dengan transmisi CVT baharu yang bakal diperkenalkan sebelum akhir tahun 2017.

GALERI: Pra-pengenalan Proton Perdana 2016

GALERI: Proton Perdana 2016 rendered