Saga_rendered_BM

Ternyata 2016 merupakan tahun yang cukup sibuk bagi Proton. Bukan setakat satu model kereta yang bakal dilancarkan tahun ini, malah ada empat lagi model baharu. Salah satunya ialah Proton Saga 2016, iaitu pengganti bagi model paling popular buatan pengeluar kereta nasional ini. Sementara menantikan detik pelancaran itu, Mohd Taufik telah menghasilkan rendered atau lakaran imaginasi digital bagi Saga 2016 ini.

Seperti mana yang pernah dilihat menerusi foto spyshot, ia jelas menunjukkan rekaannya berdasarkan model sedia ada tetapi telah disemak semula. Bentuk bonet dan grilnya masih dikekalkan, tetapi kelihatan bar krom Iriz di atasnya. Malah lampu utamanya turut dibentuk semula, melunjur ke atas dan seakan memiliki sedikit imbasan beberapa model Peugeot.

Saga_rendered_BM_2

Taufik turut menambah sedikit kelainan pada Saga 2016 dengan meletakkan gril bawah trapezoidal seperti Iriz bersama corong udara berkembar. Pada bahagian belakang pula, kelihatan bentuk cermin yang direka bentuk semula dengan tiang-C, dengan lampu belakang yang menyertai kepingan plat nombor krom serta peresap belakang.

Daripada sudut teknikalnya, ia dikatakan masih belum diperkatakan, namun Saga 2016 ini mungkin akan dipadankan dengan enjin 1.3 liter VVT sama seperti Iriz dengan padanan kotak gear sama ada CVT atau manual lima-kelajuan. Proton juga bakal memperkenalkan enjin aspirasi-natural 1.0 liter dan 1.2 liter tiga-silinder yang akan memulakan produksi pada akhir 2017, manakala enjin 1.0 liter pengecas turbo pula juga akan diperkenalkan.

SPYSHOT: Proton Saga 2016