LORRY_PT_BM

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan, di bawah Ops Tahun Baru Cina, semua lori pengangkutan dilarang berada di semua lebuhraya pada 6,7, 13 dan 14 Februari ini.

Menurut Pengarah Penguatkuasa JPJ Datuk V. Valluvan Vello, langkah ini diambil bagi memastikan ia mampu mengurangkan kesesakan trafik di lebuhraya, termasuk meminimakan kemalangan yang membabitkan kenderaan berat sepanjang musim perayaan ini.

“Kami telah memberikan notis pada semua pihak yang terlibat dan hanya memberikan pengecualian pada lori pengangkutan yang membawa barangan makanan, bahan api, sisa buangan logistik dan ubat sahaja,” ujarnya menerusi laporan The Sun Daily.

JPJ juga bakal menempatkan 4,500 pegawai dan 700 kenderaan penguatkuasa sepanjang lebuhraya dan jalan utama di seluruh negara bagi memantau dan penguatkuasaan termasuk menyaman pengguna jalan raya yang didapati melanggar undang-undang jalan raya.

Valluvan turut menambah JPJ juga akan memeriksa 82 depoh bas ekspres dan 29 terminal bas di seluruh negara bagi memastikan bas-bas terbabit mengikut langkah keselamatan yang ditetapkan. “Kami berharap dapat mengurangkan kadar kemalangan di negara ini dan ini merupakan salah satu inisiatif kami tahun ini,” ujarnya lagi.