Proton_Suprima_S_vs_Preve_-001_PTBM

Persepsi negatif masyarakat terhadap Proton memang telah berlaku sejak sekian lama, apatah lagi apabila ia melibatkan masalah kualiti pada model keretanya. Secara ringkasnya, istilah “QC” seakan tidak memberikan kesan. Disebabkan tidak mahu membiarkan perkara ini terus berlarutan, Proton nekad untuk memperbaiki pengurusan kualiti dan menghentikan segala tanggapan tersebut.

CEO Proton, Datuk Abdul Harith Abdullah berkata, “Apa yang perlu kami lakukan ialah mempertingkatkan pengurusan kualiti kami. Masalahnya di sini, apabila kita mempunyai ribuan komponen untuk diperiksa dan dipilih sebelum memulakan pemasangan kereta, adakalanya kita akan terlepas pandang beberapa perkara.”

“Ini merupakan salah satu alasan utama apabila mendapat komponen yang bermasalah. Sesetengah daripada pembekal, memang telah lama bersama kita sejak 20, 30 tahun lalu,” tambahnya.

Harith turut berkata, “Apa yang akan kami lakukan sekarang ialah memperhebatkan lagi program pemeriksaan, jadi kami dapat tapis segala isu sebelum memulakan proses produksi. Ini sebahagian daripada peningkatan untuk bahagian operasi.

“Kami telah memulakannya, dan kami juga sudah mempunyai ketua baharu bagi bahagian kualiti. Di mana Masazumi Ogawa yang baru menyertai kami, mempunyai pengalaman lebih dari 30 tahun bersama Nissan sebelum ini. Kami juga berharap dapat mempertingkatkan tahap disiplin di tempat kerja untuk memastikan pengurusan kualiti lebih baik dari sebelum ini,” ujar Harith.