PDRM_SpeedTrap

Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan statistik bagi Op Selamat yang diadakan sempena Tahun Baru Cina yang berakhir Isnin lepas.

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim, sebanyak 19,572 kes kemalangan dicatatkan dalam Op Selamat 8 itu. Beliau turut berkata walaupun kes kemalangan meningkat sebanyak 478 kes berbanding tempoh yang sama tahun lepas, namun kadar kematian menurun sebanyak 28 orang iaitu 279 berbanding 307 mangsa tahun lepas, laporan Bernama.

“Berbanding rekod yang dicatatkan pada tahun lepas, ia mencatatkan sebanyak 19,094 kes dan tahun ini meningkat kepada 19,572 kes. Kesalahan sama masih berlaku termasuk menggunakan lorong kecemasan, memandu laju dan gagal mengawal kenderaan sehingga terbabas,” katanya.

Crash-accident-collision

Dalam masa yang sama, PDRM turut mengumumkan kontinjen Johor sebagai kontinjen/daerah terbaik Op Selamat 8/2016, disusuli oleh Perak dan Kelantan.

Bagi peringkat daerah pula, Johor Baharu Selatan diumum sebagai daerah terbaik, Kota Setar dan Kuala Selangor masing-masing di kedudukan kedua serta ketiga.

Noor Rashid turut berkata, penubuhan ‘Strike Force’ dalam Op Selamat 8 di zon selatan iaitu kontinjen Negeri Sembilan, Melaka dan Johor telah menunjukkan kesan positif.

Sambungnya lagi, “Team-team kecil ini yang berpangkalan di Muar, Johor telah bergerak secara berkala ke lokasi yang dikenal pasti sebagai ‘kawasan panas’ kemalangan atau lokasi kesesakan trafik yang tinggi.”

Melihat akan keberkesanannya ini, PDRM tidak menolak akan mengkaji keperluan dan kesesuaian pendekatan ini untuk dilaksanakan di zon-zon lain iaitu zon utara, pantai timur dan zon tengah bagi operasi akan datang.