mbpj-pay-traffic-summons-campaign-2016

Datuk Bandar Petaling Jaya, Mohd Azizi Mohd Zain, mengesahkan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) tidak akan melanjutkan tarikh akhir kempen Bayaran Kompaun Trafik yang diberi kadar diskaun. Ia telah pun dilancarkan sejak 1 Disember tahun lalu dan berakhir hari ini.

Menerusi laporan The Sun, Mohd Azizi berkata, orang ramai telah diberikan masa yang cukup untuk menyelesaikan bayaran trafik tertunggak tersebut. MBPJ juga mempunyai sistem operasi yang berfungsi sepenuhnya dan mampu mengatasi aliran masuk orang ramai yang membayar kompaun berkenaan.

“Saya telah mengarahkan jabatan perbendaharaan untuk membuka semua kaunter bayaran, dan jika perlu kaunter tambahan juga akan dibuka untuk urusan pembayaran kompaun trafik tersebut,” ujarnya.

Pihak berkuasa tempatan tersebut juga telah membuka kaunter bayaran pada hujung minggu untuk memberikan peluang kepada orang ramai menyelesaikan saman trafik masing-masing dengan kadar diskaun yang diberikan. Hari ini, 29 Februari, merupakan hari terakhir bagi membayar kompaun trafik dengan kadar diskaun.

Menurut Mohd Azizi lagi, bagi yang gagal menyelesaikan bayaran saman tersebut, nama mereka akan diserahkan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk tindakan selanjutnya.