nissan-price-increase-2016

Bulan lalu, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) telah mengesahkan akan menaikkan harga semua model Nissan antara 3-6% pada pertengahan tahun 2016. Walau bagaimana pun, setakat ini ETCM belum memgumumkan harga baharu bagi semua modelnya.

Namun foto yang disiarkan di buletin komunikasi oleh Nissan X-Trail T32 Club menerusi Facebook (terima kasih AJ), dan senarai harga jangkaan telah dipaparkan.

Enam model iaitu Nissan Almera, Grand Livina, X-Gear, X-Trail, Teana dan NV200 terlibat dengan peningkatan harga dijangka sehingga RM5,000 mulai 1 April ini. Dalam buletin terbabit mengatakan tiada perubahan harga atas jalan bagi Serena S-Hybrid facelift, yang menerima insentin hibrid buat masa sekarang.

Pada Oktober tahun lalu, ETCM berkata disebabkan nilai ringgit yang menyusut, membuatkan pihaknya tidak dapat menolak kemungkinan kenaikan harga bagi model Nissan di Malaysia. Setakat ini, jenama kenderaan Jepun yang telah menaikkan harga termasuklah Honda, Toyota dan Lexus. Bahkan pengeluar kereta nasional Proton juga telah menaikkan harga pada pertengahan Februari lalu.

Tunggulah pengumuman daripada ETCM mengenai struktur semula harga bagi barisan model Nissan.