01 Serena S-Hybrid Owner Group Serendah Plant Visitation_Group Photo

Baru-baru ini Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) telah menganjurkan satu lawatan eksklusif untuk melihat proses pemasangan kenderaannya di kemudahan kilang Tan Chong Motor Assemblies (TCMA) di Serendah. Lawatan itu melibatkan seramai 73 orang ahli kelab Nissan Serena S-Hybrid Owners Group.

Ahli-ahli kelab Serena S-Hybrid Owners Group berpeluang melihat saluran pemasangan Serena S-Hybrid dan kenderaan-kenderaan Nissan yang lain. Bukan itu sahaja, mereka boleh mengetahui tentang program latihan pekerja baharu. Selain pengalaman merasai sendiri persekitaran kerja secara langsung.

“Kami berbesar hati untuk menawarkan peluang ini kepada ahli Nissan Serena S-Hybrid Owners Group untuk mengetahui bagaimana kenderaan Nissan dipasang dan dikilangkan mengikut standard kualiti paling tinggi, selari dengan Nissan Production Way yang dihasilkan oleh Nissan Motor Company Ltd. Kami mahu ahli kelab Nissan Serena S-Hybrid Owners Group berasa bangga dan menjadi sebahagian daripada keluarga Nissan,” kata Pengarah Eksekutif ETCM, Dato’ Dr. Ang Bon Beng.

03 Serena S-Hybrid Owner Group_Speech by Dato' Dr Ang Boon Beng

Ditubuhkan pada tahun 2007, TCMA Serendah ialah kilang kedua milik Tan Chong. Ia mempunyai empat kemudahan utama iaitu bahagian badan, cat, pemasangan dan logistik. Buat masa sekarang, kenderaan yang dipasang di kilang ini ialah Almera, Grand Livina, X-Gear, NV200, Teana, Serena S-Hybrid dan X-Trail.

Serena S-Hybrid padat dengan inovasi, keselesaan, fleksibiliti ruang yang tiada tandingan dan penjimatan bahan api mendahului kelasnya. Di samping penampilan yang bergaya dan dinamik. Nissan Serena S-Hybrid mula diperkenalkan di Malaysia sebagai model import sepenuhnya (CBU) dari Jepun pada tahun 2013. Ia memulakan proses pemasangan tempatan pada tahun 2014. MPV ini ditawarkan di pasaran tempatan dalam dua varian iaitu Premium Highway Star dan Highway Star.