Jam_03

Menteri Wilayan Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (Ku Nan), mencadangkan agar pengguna jalan raya keluar awal pagi untuk tempat kerja atau mana jua destinasi.

Selain itu, Ku Nan turut mencadangkan, pengguna jalan raya harus mengenal pasti laluan mereka bagi waktu puncak dan bukan puncak untuk mengelakkan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, laporan The Sun.

“Kita sering menggunakan alasan terlewat untuk ke destinasi kerana masalah kesesakan trafik. Tetapi jika kita tahu masa (puncak dan bukan puncak), pastinya kita akan keluar lebih awal. Jadi kita harus tahu bagaimana menguruskan masa,” ujarnya. Beliau menambah, orang ramai patut menggunakan pengangkutan awam jika hendak ke mana-mana destinasi dalam bandar.

Ini adalah maklum balas Tengku Adnan dalam persidangan Dewan Rakyat bagi menjawab soalan dari Teresa Kok, Ahli Parlimen Seputeh, yang bertanya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur mempunyai pelan pembangunan yang lebih terancang untuk mengurangkan kesesakan trafik.

Teresa memberikan perbandingan perancangan dalam bandar Kuala Lumpur dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan Selangor, yang menurutnya mempunyai kawalan trafik yang lebih terancang. Menjawab soalan itu, Ku Nan berkata, pelan pembangunan di KL adalah “lebih baik berbanding Selangor”. Apa pendapat anda mengenai perkara ini? Kongsikan pendapat anda bersama kami menerusi ruangan komen di bawah.