lrt-depot

Lagi empat stesen LRT dari jajaran LRT Ampang iaitu IOI Puchong Jaya, Pusat Bandar Puchong, Taman Perindustrian Puchong dan Bandar Puteri akan mula beroperasi pada 31 Mac ini.

Pengumuman ini dilakukan oleh Presiden dan CEO Kumpulan Prasarana Malaysia Bhd Datuk Azmi Aziz ketika sesi perbentangan oleh delegasi Malaysia dalam persidangan Asia Pacific Rail 2016 di Hong Kong semalam.

Menurut Prasarana, dengan sejumlah 33 stesen yang beroperasi minggu hadapan, jajaran Ampang turut menjanjikan kemudahan bagi pengguna yang menetap dan bekerja di Puchong, khususnya di sekitar Bandar Puchong Jaya, laporan The Star.

Tiga daripada empat stesen yang diumumkan ini terletak selari dengan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), yang dihubungkan terus ke Puchong.

Menurut laporan akhbar berkenaan, sesetengah pengguna turut meluahkan rasa kecewa apabila operasi tiga stesen terakhir iaitu Puchong Perdana, Puchong Prima dan Putra Height ditangguhkan.

Namun satu sumber memberitahu, pembukaan tiga stesen terakhir bagi jajaran Ampang ini kemungkinan besar akan beroperasi selewat-lewatnya Jun ini.

Malah pada Jun ini juga, sebanyak 14 stesen LRT dari jajaran Kelana Jaya akan mula beroperasi. Ia melengkapkan lagi program sambungan LRT yang pertama kali diumumkan pada tahun 2006.

Pada Oktober tahun lalu, empat buah stesen iaitu Awan Besar, Kampung Muhibbah, Alam Sutera dan Bandar Kinrara 5 (BK5) mula beroperasi.

Sambungan bagi jajaran Ampang adalah bermula stesen Sri Petaling, merentasi Kinrara dan berakhir di Putra Height, Puchong.

Sambungan jajaran sepanjang 18.1 km dengan 12 stesen ini menjadikan panjang keseluruhan jajaran Ampang ialah 45.1 km.