bmw-6-series-fire_BM

Sebuah BMW 6 Series dilaporkan terbakar awal pagi ini dan menyebabkan pemandunya mati terbakar semasa beliau tidur di dalam kereta tersebut, lapor New Straits Times. Kejadian pada pukul empat pagi tadi itu berlaku di Plaza Tol B Lebuhraya Sprint.

Menurut pekerja di plaza tol berkenaan yang menyaksikan insiden itu, lelaki tersebut yang dipercayai mabuk, dikatakan memberhentikan keretanya di pondok tol, kemudian tidur di tempat duduk penumpang hadapan dengan enjin yang masih hidup.

Pekerja terbabit cuba untuk membangunkan lelaki tersebut dengan mengetuk cermin tingkap, tetapi gagal untuk menyedarkan lelaki itu. Sejam kemudian, kereta tersebut terbakar dan lelaki yang identitinya masih belum diketahui tersebut terkorban akibat kebakaran tersebut. Dua pondok tol turut dilaporkan terbakar sepenunhnya. Pihak berkuasa masih lagi menyiasat identiti sebenar mangsa kebakaran tersebut.

Sementara itu, BMW Malaysia telah mengeluarkan kenyataan ringkas berhubung insiden ini. Kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Pengurusan dan CEO Han Sang Yun tersebut adalah seperti berikut:

“Kami di BMW Group Malaysia mengetahui insiden pagi ini di mana sebuah BMW generasi sebelum ini telah terbakar di Plaza Tol Lebuhraya Sprint dan menyebabkan kehilangan nyawa.

Ia merupakan insiden yang sangat malang dan kami bersedih atas apa yang berlaku. Kami bersimpati kepada mangsa dan ahli keluarga yang terlibat dalam insiden tersebut.

Kami difahamkan pada saat ini, penyebab kebakaran tersebut masih lagi belum diketahui dan kami di BMW Group Malaysia menawarkan kepakaran kami, kerjasama dan pertolongan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor dan juga kepada pihak berkuasa berkaitan untuk menyiasat insiden ini dengan teliti.”