transiskandar

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Datuk Ismail Ibrahim, telah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan sudah memberikan ‘lampu hijau’ untuk melaksanakan sistem Bas Rapid Transit (BRT) yang diyakini mampu menyuraikan kesesakan trafik di wilayah pembangunan Iskandar Malaysia iaitu di negeri Johor.

Katanya, projek BRT itu diharap dapat dimulakan tahun depan menerusi tiga fasa dengan fasa pertama projek tersebut dijangka siap menjelang tahun 2020, laporan Bernama.

Walau bagaimana pun IRDA masih belum memuktamadkan kos pelaksanaan projek kerana memerlukan masa untuk menyediakan kertas cadangan termasuk modul pembiayaan dan reka bentuk kejuruteraan.

“Setakat ini kami sudah mendapat mandat daripada kerajaan untuk meneruskan usaha dan menyediakan cadangan asas bagi membolehkan kami menawarkan cadangan kepada mana-mana pihak yang mahu melabur untuk membangunkan sistem ini,” katanya.

Ismail berkata, IRDA setakat ini juga sudah menentukan jajaran laluan dan rangkaian BRT tersebut yang akan meliputi hampir 90 peratus keseluruhan keluasan wilayah Iskandar Malaysia.

Beliau berkata sistem BRT terbabit akan berasaskan model yang terdapat di beberapa negara di Eropah dan Asia Pasifik termasuk mengkaji sistem BRT di Brisbane, Australia yang dilihat begitu efisien.

Ismail berkata fasa pertama pembangunan BRT tersebut merupakan tempoh yang paling penting kerana ia melibatkan jajaran utamanya.

Menurut Ismail, berdasarkan kajian, kos pembangunan BRT itu dijangka antara lima hingga 10 kali ganda lebih rendah daripada sistem projek landasan transit aliran massa (MRT) atau monorel.

“Pembinaan infrastruktur sistem ini melibatkan pelaburan daripada kerajaan, namun, kami turut membuka peluang kepada mana-mana pihak yang berminat untuk bersama-sama menyertai pelaksanaannya,” katanya.