Kia-Total-Partnership

Kia Motors Corporation dan Total Lubrifiants SA telah memperbaharui perjanjian kerjasama strategik, dan syarikat Perancis terbabit mahu kekal sebagai pembekal minyak pelincir untuk Kia bagi lima tahun lagi. Kerjasama pertama antara dua jenama ini bermula tahun 2011 yang lalu.

Minyak pelincir Total kini akan menjadi lebih eksklusif disarankan untuk semua pelanggan Kia di semua rangkaian pusat servis Kia yang telah menjangkau sebanyak 5,500 pengedar di 180 buah negara. Walau bagaimana pun, kami difahamkan pusat servis rasmi Kia di Malaysia turut menawarkan minyak enjin Petronas Syntium.

“Kami berbesar hati meneruskan kerjasama dengan Kia. Kerjasama yang diperbaharui ini mengesahkan komitmen padu dengan Kia bagi usaha memperluaskan rangkaian di peringkat global. Dalam masa yang sama memberikan sokongan terhadap program selepas jualan bagi pengedar dan pelanggan Kia,” ujar Pierre Duhot, Pengarah Urusan divisi automatik di Total.

“Selepas lima tahun ini, Total dilihat telah mempunyai liputan rangkaian yang kukuh di peringkat global, di samping memiliki teknologi minyak pelincir berkualiti tinggi dan sesuai dengan rangkaian servis kami. Malah Total akan menjadi rakan kongsi utama bagi kami strategi selepas jualan bagi meningkatkan kepuasan buat pelanggan dan pengedar Kia,” jelas Steven Yoon, naib presiden divisi servis di Kia.