johor causeway jam bernama pix

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Ismail Ahmad telah mengesahkan Permit Masuk Kenderaan (VEP) bagi kenderaan Singapura dijangka dilaksanakan Jun ini.

Beliau berkata pelaksanaan VEP yang menggunakan sistem integrasi itu bagaimanapun mengambil masa dan kemungkinan enam bulan diperlukan untuk dilaksanakan sepenuhnya, laporan Bernama.

Di mana mengikut sistem itu bagi setiap kenderaan Singapura yang memasuki Malaysia akan didaftarkan dan mana-mana yang mempunyai saman kerana melakukan kesalahan tidak akan dibenarkan keluar selagi tidak menjelaskannya.

Katanya, “Sistem ini juga dapat membanteras kenderaan klon kerana sebelum ini tiada satu sistem pendaftaran masuk kenderaan dari negara itu dilaksanakan.

“Pihak yang hendak melupuskan kenderaan mereka dengan menjualnya secara murah juga tidak berpeluang melakukannya.”

Beliau berkata penetapan had tempoh kenderaan oleh kerajaan Singapura selama lima tahun menyebabkan ada rakyatnya yang memasuki Malaysia mengambil kesempatan menjual kenderaan mereka secara murah kerana tidak dibenarkan masuk kembali.

Menurut Ismail, selepas sistem VEP dengan Singapura berjalan lancar barulah fasa kedua melibatkan kenderaan dari Thailand dan diikuti fasa ketiga membabitkan kenderaan dari Indonesia di Sarawak.