Pan-Borneo-Najib

Fasa pertama Lebuhraya Pan Borneo di Sabah yang melibatkan jajaran sejauh 706km dari Sindumin ke Tawau, dijangka akan siap sepenuhnya pada 31 Disember 2021. Ia melibatkan jajaran Papar-Donggongan sepanjang 11.7km.

Ia merupakan satu projek naik taraf laluan sedia ada serta pembinaan laluan baharu menghubungkan antara bandar. Lebuhraya ini merupakan laluan utama dan tidak dikenakan tol.

Kebanyakan laluan di fasa satu akan dinaik taraf kepada empat lorong dua hala dengan piawaian Jabatan Kerja Raya R5 (lebar minimum lorong: 3.5m; had laju 100km sejam), yang dijangka dilancarkan pada penghujung bulan ini.

Majlis menandatangani Perjanjian Rakan Projek Pelaksana (PDP) untuk mengurus dan melaksana pembinaan 706 kilometer (km) Lebuhraya Pan Borneo Sabah, telah pun disempurnakan semalam, yang turut disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, laporan Bernama.

Turut menyaksikan perjanjian yang melibatkan tiga pihak iaitu Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri Sabah dan pihak PDP ialah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya Datuk Seri Zohari Akob, Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah Tan Sri Sukarti Wakiman dan Pengarah Urusan Borneo Highway PDP Sdn Bhd Ir Shahelmey Yahya.

Syarikat Borneo Highway PDP Sdn Bhd telah dilantik sebagai PDP untuk pelaksanaan projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah.

Menurut kenyataan itu, pihak PDP akan bertindak sebagai ‘single point of accountability’ yang akan bertanggungjawab dalam mengurus dan menyelia pembangunan fasa pertama lebuh raya itu dengan kadar kos yang berpatutan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Kementerian Kerja Raya pada majlis itu, projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah akan mengubah landskap infrastruktur dan menghubung bandar-bandar utama di Sabah dengan lebih efisien, selesa dan selamat bagi 3.74 juta penduduk di negeri itu.

Di mana projek itu yang bermula dari Sindumin hingga ke Tawau, akan menjadi jalan penghubung strategik yang selamat serta memberi keselesaan perjalanan kepada pengguna jalan raya.

Bagi menyelaraskan pelaksanaan projek, sebuah Jawatankuasa Eksekutif bakal dibentuk dan dipengerusikan oleh Sukarti dan dianggotai oleh wakil daripada agensi kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

Jawatankuasa itu bertanggungjawab untuk memantau, menyelaras dan menyelesaikan sebarang isu yang mungkin timbul dalam pelaksanaan projek ini.

Selain itu, jawatankuasa ini juga akan memastikan penglibatan rakyat Sabah dalam projek ini dapat dimaksimumkan.