Tesla-Model-S-85-drive-4

Tesla Model S bakal menerima model facelift atau penambah baikan yang menampilkan lebih banyak elemen baharu dengan harga yang lebih tinggi, laporan CNET. Menurut sumber dalaman, peningkatan ini bagi mencapai misi syarikat bagi memastikan Model S ini mampu memasuki segmen mewah.

Model facelift ini dijangka menerima perubahan yang ketara pada bahagian hadapan (tidak sama seperti Model X atau Model 3, tetapi lebih kurang sama dengan model barisannya yang lain) termasuk lampu utama LED dan pemilihan skim warna baharu. Di dalamnya, kenderaan sedan elektrik ini juga akan mempunyai tempat duduk baharu dari Model X (dengan pilihan pengudaraan), bersama ruang penyimpanan barang pada panel pintu dan beberapa tempat lagi.

Buat setakat ini, tiada perincian lanjut mengenainya. Tetapi, ia dikatakan meningkatkan lagi elemen mewah bagi mendekatkan posisinya dengan beberapa model premium lain termasuk BMW, Audi dan Mercedes-Benz.

Apabila dikatakan harga bagi model facelift ini dijangka lebih tinggi, jurucakap Tesla enggan memberikan sebarang kenyataan balas, sebaliknya “harga yang dikemaskinikan” itu telah disebut dalam kenyataan yang dikeluarkan.

Kenyataan itu berbunyi, “Kami meletakkan harga kenderaan kami secara konsisten di seluruh dunia di mana ia perlu disesuaikan dengan kadar pertukaran mata wang asing. Kami akan memberitahu perubahan harganya kepada para pelanggan awal April ini.”

GALERI: Tesla Model S 85 di Malaysia