Syed-Faisal-Albar

Proton telah mengumumkan pelantikan Datuk Seri Syed Faisal Albar Syed Ali Rethza Albar, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Berhad sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif baharu Syarikat berkuatkuasa 5 Mei 2016.

Ia adalah berikutan peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad pada 31 Mac 2016. Dalam masa yang sama Syed Faisal turut akan memegang jawatan sebagai Pengerusi Group Lotus plc.

Syed Faisal merupakan seorang yang berpengalaman dalam bidang korporat dari pelbagai industri. Beliau memulakan kerjaya di PricewaterhouseCoopers dan pernah memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif di The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad dari 2003 hingga 2008.

Antara jawatan-jawatan penting lain yang disandang Syed Faisal sebelum ini termasuk, Pengarah Urusan Kumpulan Pos Malaysia Berhad, Pengarah Eksekutif Konsortium Logistik Berhad (“KLB”), Ketua Pegawai Eksekutif Malakoff Corporation Berhad dan Ketua Pegawai Eksekutif Gas Malaysia Berhad.

Pengalaman beliau serta rekod prestasi yang terbukti dalam meningkatkan hasil dan keuntungan merupakan satu kelebihan untuk Pproton yang kini dalam proses memulihkan perniagaannya.