prasarana-lrt-kj27-glenmarie

Dengan pembukaan laluan sambungan LRT Kelana Jaya esok (30 Jun), penumpang boleh menggunakan laluan berkenaan untuk ke Putra Heights dari Gombak.

Sebelum pelancaran tren KLAV yang ditangguhkan sehingga Januari 2017, tren laluan Kelana Jaya akan melalui stesen Ara Damansara semasa waktu puncak pagi dan petang antara 7 pagi hingga 9 pagi, dan 5 petang hingga 7 petang, bagi menangani penumpang yang berulang-alik ke pusat bandar semasa waktu puncak.

“Penumpang dari pusat bandar Kuala Lumpur yang menghala ke Putra Heights perlu turun di stesen Ara Damansara untuk meneruskan perjalanan mereka, bergantung kepada haluan perjalanan mereka.

“Kami mengharapkan pelanggan faham dan terus memberikan sokongan terhadap kesulitan ini sementara perkhidmatan KLAV baharu mula beroperasi.

“Kami akan meletakkan papan tanda serta membuat pengumuman di platform kami dan di dalam tren untuk membantu pelanggan kami meneruskan perjalanan,” kata CEO Rapid Rail Sdn Bhd, Ahmad Nizam Mohamed Amin.

Ahmad Nizam menambah tren sementara yang melalui Ara Damansara dan Gombak akan mengekalkan laluannya atau menunggu sekitar tiga minit, dan kerana perjalanan alternatif ini, perjalanan antara Ara Damansara dan Putra Heights akan menjadi dua kali.

Pembukaan laluan LRT tambahan ini akan dibuka secara rasmi oleh Perdana Menteri Malaysia Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak petang esok. Walau bagaimanapun operasinya akan bermula pada 6 pagi.