Y15ZR_Brochure_F

“Supercub” Yamaha – Y15ZR – kini menerima sedikit kemaskini untuk model 2016 iaitu hadir dengan warna kelabu dengan kemasan berwarna ungu baharu. Walaupun sekadar sebuah kapchai, Y15ZR menampilkan rupa bentuk yang disadur terus dari siri superbike Yamaha YZF.

Ia dijana oleh enjin empat-lejang 150 cc empat injap, dengan sistem penyejukan cecair dan menerima suapan bahan api menerusi sistem EFI. Kuasa 15.1 hp pada takat 8,500 rpm dan tork maksima 13.8 Nm pada takat 7,000 rpm yang dihasilkan dihantar ke roda belakang menerusi kotak gear lima-kelajuan manual dan sistem rantai.

Untuk memberhentikan kapchai ini, ia dilengkapi dengan sistem brek cakera serta angkup brek silinder tunggal pada bahagian hadapan dan belakang. Tangki bahan api yang diletakkan dibawah tempat duduk mempunyai kapasiti 4.2 liter, dan tempat duduk berkenaan sendiri agak mesra pengguna dengan tinggi 670 mm.

Berat keseluruhan Yamaha Y15ZR ini ditimbang pada 115 kg, dan ia ditampung dengan sistem suspensi sepit udang teleskopik pada bahagian hadapan dan sistem monoshock pada bahagian belakang. Warna biru dan merah masih lagi boleh dipilih, manakala warna hitam pada katalog sebelum ini telah digugurkan dan digantikan dengan warna kelabu baharu yang disebutkan tadi.

Yamaha Y15ZR dijual pada harga RM8,210 termasuk GST, tetapi tanpa insuran dan cukai jalan. Ia akan berhadapan saingan sengit dari Honda RS150R yang juga baharu dilancarkan dalam pasaran dan dijual dengan harga RM8,213.94 untuk varian standard, dan RM8,374.94 untuk varian Advanced – harga yang dinyatakan adalah termasuk GST, tanpa insuran dan cukai jalan.