2016-Vespa-946-Emporio-Armani-1-850x638

Bagaimana rupanya jika dua jenama Itali – satu pengeluar skuter ternama, dan satu lagi jenama fesyen dikenali ramai – bergabung dalam memberikan sentuhan masing-masing dalam satu penawaran? Dalam kes ini, sebuah model Vespa.

Vespa 946 Emporio Armani 2016 menjadi antara contoh jawapannya. Sebagai sebuah model edisi khas, ia kini sudah berada di Malaysia dengan harga jualannya RM68,551. Bagi pasaran tempatan, hanya 12 unit model edisi khas ini dibawa masuk. Diperingkat global pula, hanya 100 unit sahaja dihasilkan.

Enjin yang digunakan ialah berkapasiti 155 cc empat lejang sejukan udara, SOHC dengan tiga injap. Transmisi CVT dengan klac centrifugal kering melengkapkan aspek pacuannya. Kapasiti tangki petrolnya ialah 8.5 liter, dengan penggunaan minyak yang didakwa ialah 2 liter bagi setiap 100 km. Beratnya pula ialah 147 kg.

Bagi sistem brek, ia menggunakan brek cakera di bahagian depan dan belakang; ia turut dilengkapi ciri ABS dengan anti-slip regulation (ASR). Suspensi depan adalah dari jenis lengan tunggal dengan gegelung spring dan penyerap hentak dual-action hydraulic. Di belakang, penyerap hentak tunggal dengan berat tampungan boleh laras.

Antara sentuhan utama pada edisi khas ini adalah tempat duduk tunggal balutan kulit, serta pemegang pendikit juga dengan kemasan yang sama. Keseluruhan badan skuter ini diwarnakan dengan hitam matte, dan dilengkapi panel LCD.