VOLVO-S90-2_BM

Sebelum ini, sedan Volvo S90 pernah dilihat sedang diuji di Shah Alam, dipercayai dari varian enjin dieselnya. Ini merupakan perkembangan yang sangat menarik. Diperingkat global, Volvo mempunyai barisan kenderaan generasi baharu yang dilengkapi teknologi termaju.

Dan, di Malaysia, kita sudah pun ditawarkan dengan SUV XC90 Plug-In Hybrid, yang kini sudah mula dipasang di kilang Volvo Shah Alam di bawah insentif EEV kerajaan.

Ketika bertemu dengan Pengarah Urusan Volvo Cars Malaysia, Lennart Stegland pada majlis pembukaan bilik pameran baharu Volvo di Menara MBMR Kuala Lumpur hari ini, kami mendapatkan pengesahan berkaitan perkembangan model Volvo S90 untuk pasaran Malaysia.

Lennart Stagland Volvo

“S90 merupakan sebuah model yang penting bagi kami, termasuk untuk pasaran Malaysia jika dilihat dari sudut segmentasinya. Memang kami merancang untuk memperkenalkan model ini, kemungkinan besar dalam tahun depan; tidak di awal tahun atau pun hujung tahun. Kami berharap untuk membawa masuk model CBU terlebih dahulu,” ujar beliau.

Kami jangka ia akan dilakukan dalam pendekatan yang sama ketika syarikat itu memperkenalkan XC90 sebelum ini; selepas pengenalan model CBU, dengan tambahan pelaburan di kilang pemasangannya, barulah versi CKD akan diperkenalkan kemudiannya.

Menyentuh tentang Volvo S90 yang kelihatan sedang diuji tempoh hari, ini komen Lennart; “Ia adalah kenderaan bagi pasukan pengeluaran untuk membuat persediaan bagi proses produksi model ini kelak. Ia melibatkan banyak perkara; setiap kilang mempunyai kemampuan yang tersendiri untuk mengeluarkan kenderaan, dan kaji selidik terperinci perlu dilakukan untuk memahami keperluan berkenaan.

“Perlu juga untuk melatih tenaga kerja, naik taraf infrastruktur serta memastikan kualiti produk yang dikeluarkan berada ditahap tertinggi. Ini antara perkara yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Unit yang anda lihat itu bertindak sebagai kenderaan pra-produksi bagi tujuan ini,” tambahnya.

Berkaitan sistem janaan kuasa yang akan melengkapi S90 ini nanti, bagi pasaran Malaysia ia berkemungkinan besar akan diperkenalkan dengan enjin T8 Twin Engine dan Plug-In Hybrid yang sama seperi XC90 yang dijual kini, di atas satu faktor utama; untuk menikmati insentif EEV oleh kerajaan.