liow tiong lai

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai menyatakan inisiatif LRT3 yang dilancarkan baru-baru ini bertujuan untuk mempertingkat capaian pergerakkan bagi pengguna di sekitar Klang, Shah Alam dan Petaling Jaya melalui 26 stesen yang akan dibina.

“Laluan sepanjang 37 km itu dijangka akan memberi manfaat kepada 2 juta populasi pengguna di koridor barat Lembah Klang menjelang tahun 2020,” katanya. Tambahnya lagi, inisiatif oleh kerajaan ini bertujuan menggalakkan penggunaan pengangkutan awam dalam kalangan masyarakat, memetik laporan The Sun.

“Antara usaha lain bagi tujuan yang sama adalah termasuk peningkatan kapasiti bagi jajaran Kelana Jaya dan Ampang sedia ada, perkhidmatan bas percuma Go KL, Sunway Bus Rapid Transit (BRT), projek lanjutan laluan LRT dan yang akan mula beroperasi tidak lama lagi ialah Mass Rapid Transit Line 1 (MRT1),” jelas Liow.

Beliau juga menambah, projek-projek ini telah meningkatkan perkongsian modal bagi pengangkutan awam urban dari 10% pada 2009 kepada 20% pada penghujung 2015; sasaran yang diletakkan adalah untuk mencapai 40% menjelang 2030.

LRT3