Volvo XC90 T8 Twin Engine CKD 1

Pelaburan Volvo di Malaysia kini semakin kukuh. Volvo XC90 T8 Twin Engine menjadi contoh ketara bagi hal ini; Malaysia menjadi negara pertama di luar Sweden yang diberi kepercayaan untuk memasang model berteknologi tinggu berkenaan. Selain faktor insentif EEV, tentunya ada sebab lain mengapa syarikat itu melihat Malaysia begitu strategik.

Selepas mengesahkan Volvo akan memperkenalkan model termaju sedan S90 untuk pasaran Malaysia tahun hadapan, Pengarah Urusan Volvo Cars Malaysia, Lennart Stegland menyatakan bahawa XC90 T8 Twin Engine yang dipasang di Shah Alam sudah pun mula dieksport ke Thailand, walaupun di dalam jumlah yang kecil.

“Satu kelebihan mempunyai kilang pemasangan di Shah Alam adalah kerana kita tergolong di dalam (zon ekonomi) ASEAN. Ini memberi banyak kelebihan untuk memasarkaan produk dalam pasaran-pasaran negara yang terlibat,” jelasnya. Beliau juga menyatakan bahawa kilang Volvo di Malaysia menjadi hab syarikat itu bagi rantau ASEAN.

Menurut Lennart lagi, kira-kira tujuh unit XC90 yang dipasang di sini sudah dieksport ke Thailand. Ia juga bukanlah perkara baharu bagi Volvo; setiap tahun, syarikat itu mengeksport sekitar 1,500 unit kenderaannya dari Shah Alam untuk pasaran berkenaan.

Beliau juga menekankan bahawa tumpuan utama VCM adalah untuk membekalkan kenderaan terbaik kepada pasaran Malaysia terlebih dahulu, sebelum mempertimbangkan eksport ke pasaran serantau.