prius_13-e1449647794341

Toyota Motor Amerika Utara telah mengumumkan panggilan balik yang melibatkan 7,600 unit model Prius 2016 di Amerika Syarikat (USA). Ini merupakan panggilan balik pertama di USA yang melibatkan kereta hibrid generasi ke-empat itu.

Di mana kereta yang terlibat dilengkapi dengan beg udara bagi penumpang hadapan, yang mengandungi gas termampat di dalam inflator. Komponen di dalam beg udara tersebut berkemungkinan tidak dikimpal dan/atau dipasang dengan betul. Maka, terdapat kemungkinan gas tersebut boleh terkeluar se walau pun tanpa isyarat dan boleh mengakibatkan inflator di dalam beg udara tersebut mengelembung secara sendiri.

Sekiranya terjadi, gas termampat tersebut boleh masuk ke dalam inflator seterusnya menyebabkan pengembungan beg udara yang tidak sekata tanpa arahan (secara sendiri). Ini boleh terjadi apabila kenderaan diletakkan atau tidak digunakan bagi tempoh masa yang lama dalam suhu persekitaran yang tinggi. Sekaligus mengakibatkan risiko kecederaan dan boleh mengakibatkan kemalangan, ujar Toyota. Malah syarikat ini akan menghubungi pemilik Prius 2016 yang terlibat menerusi surat-menyurat mulai November.

Alasan bagi panggilan balik ini juga adalah sama seperti mana yang dilakukan oleh Lexus Australia bagi model RX, yang diumumkan semalam. Walau bagaimana pun, ia tidak ada kaitan dengan panggilan balik yang melibatkan beg udara Takata.