distinguished-gentlemans-ride-penang-2016-bm03

Acara perhimpunan peminat motosikal seluruh dunia yang tidak berasaskan keuntungan, Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) edisi Malaysia berlangsung Ahad lalu di Georgetown, Pulau Pinang dengan gaya tersendiri. Ia merupakan acara yang kian mendapat perhatian di seluruh dunia dengan penyertaan di pelbagai negara setiap tahun.

Ia dianjurkan oleh Jeremy Leong dari Riders Garage dan Wan Zamani Ahmad, pengasas Rotten Motorcycles dan disokong oleh Art Of Speed; acara ini bertujuan untuk mengumpul dana diperingkat global dan disalurkan melalui Movember Foundation. Acara di Pulau Pinang ini berjaya mengumpulkan USD3,921 untuk tujuan itu.

Perhimpunan bermula di Hin Bus Depot di tengah-tengah Georgtown sebelum konvoi peserta yang berpakaian kemas dan menunggang pelbagai jenis motosikal ‘menakluk’ jalan-jalan di kota warisan UNESCO itu, bermula dari pagi hingga tengah hari sebelum acara penutup di Gurney Paragon.

DGR awalnya diasaskan oleh Mark Hawwa di Sydney, Australia pada 2012. Dengan sambutan yang semakin menggalakkan setiap tahun, ia kemudiannya bekerjasama dengan Movember Foundation, sebuah badan yang memberi tumpuan menyediakan dana bagi kajian terhadap barah prostrate dan program pencegahan bunuh diri dalam kalangan masyarakat dunia. Bagi edisi tahun ini, mereka mensasarkan dapat mengumpul USD $5 juta.

Edisi di Pulau Pinang turut memberikan anugerah kepada peserta seperti berikut; Sumbangan Terbanyak Dikumpulkan – menerima sebuah helmet Hedon; Wong Woon Cheow melalui sumbangan USD2203; “Most Dapper Gentleman” – Ahmad Azlan; “Most Dapper Gentlewoman”- Wani; “Best Dapper Bike” – KF 900 Suzuki Panther, Mohd Rozaimi Mohd Radzi; “Best Beard” – Aqasha dan “TryHarder Award” – Wong Pak Hong.