honda-civic-type-r-prototype-1-bm

Honda bakal mempertontonkan model Civic Type R Prototype di Paris Motor Show 2016 yang bakal berlangsung beberapa hari lagi.

Jika model biasa Civic hatch juga memang kelihatan agresif, Type R ini lebih daripada itu. Ia menampilkan splitter hadapan yang besar, corong tambahan pada sudut bampar hadapan dan belakang serta di belakang roda hadapan, bonnet scoop dan dapra hadapan dan belakang yang menempatkan roda aloi yang besar dan terletaknya brek Brembo tersembunyi di situ.

honda-civic-type-r-prototype-3-bm

Selain itu, ambang sisinya kelihatan dalam, aero strakes pada bahagian bumbung dan peresap belakang yang besar dengan tiga paip ekzos di tengah. Bukan itu sahaja, wing belakangnya juga kelihatan sungguh garang, dengan lencana Type, membuatkan mata tidak terlepas dari ralit memerhatikannya.

Setakat ini, tiada perincian teknikal yang dimaklumkan. Cuma hot hatch baharu ini sepatutnya memanfaatkan enjin 2.0 liter VTEC Turbo dari model FK2 Civic Type R. Di mana ia mampu menghamburkan kuasa sehingga 306 hp pada 6,500 rpm dan tork 400 Nm antara 2,500 hingga 4,500 rpm, dengan kuasanya disalurkan ke roda hadapan menerusi transmisi manual enam-kelajuan. Namun dijangkakan output kuasanya akan dipertingkatkan bagi bersaing dengan model terdekatnya seperti Ford Focus RS.