Mercedes-Maybach yang ditampilkan dalam video ini adalah versi khas yang diubahsuai daripada Mercedes-Maybach S600. Asalnya, enjin 6.0 liter V12 pada kenderaan ini mempunyai kuasa 523 hp – yang mana sebenarnya sudah cukup memuaskan tetapi dipertingkat sehingga kapasitinya menjadi 6.3 liter dan berkuasa 888 hp.

Antara kelengkapan pada bahagian enjin yang diberi naik taraf adalah custom billet crankshaft, piston diperkuat, rod penyambung diimbang secara tepat, pengecas turbo lebih besar, manifold baharu dan pembalut kalis haba warna emas.

Bukan setakat pada enjin sahaja, luar dan dalam kenderaan ini turut dipertingkat dengan kemasan yang lebih menggambarkan prestasi serta kemewahan seperti kemasan gentian karbon, kulit Alcantara serta sistem bunyi yang mempunyai kualiti seperti di dalam panggung wayang.

Sudah tentu, bagi kenderaan yang dijual pada harga €508,000 (RM2.7 juta) di Jerman ini, ia memerlukan peralatan khas untuk memastikan kekemasannya dan dalam video ini anda akan dapat melihat bagaimana SGS Engineering melaksanakan tugas tersebut.