04_honda_technician_replacing_abm

Sebagai usaha berterusan untuk menampung keperluan pelanggannya yang terlibat, Honda Malaysia hari ini mengumumkan akan melanjutkan perkhidmatan penukaran inflator beg udara Takata di hab perkhidmatan pusat (Service Central Hubs) sementaranya sehingga 31 Disember 2016.

Sejak pembukaan pusat servis sementara untuk tujuan khusus penukaran alat inflator berkenaan, hab sementara ini sudah melakukan penukaran terhadap 4,200 unit kenderaan Honda yang terlibat, sementara hab sama di Utara dan Selatan masing-masing telah menyelesaikan penukaran bagi 3,200 unit dan 3,800 unit kenderaan bagi tempoh 1 Ogos hingga 30 September 2016.

Berdasarkan rekod kenderaan Honda yang terlibat, bahagian Sentral mencatatkan angka tertinggi bagi kenderaan yang masih belum hadir untuk aktiviti menggantikan alat berkenaan; sejumlah 23% masih gagal berbuat demikian. Sementara di Utara dan Selatan pula, masing-masing mencatatkan peratusan 9% dan 8% bagi kenderaan yang masih belum hadir untuk aktiviti ini.

honda-sentral-hub-bm

Untuk ini, Honda Malaysia menggesa pemilik kenderaan yang terlibat, terutama di bahagian Sentral, untuk membuat temujanji segera secapat mungkin. Selain pusat sementara, Honda Malaysia turut akan melanjutkan operasi hab bergerak (Mobile Hubs) di pusat-pusat beli-belah utama di bahagian Sentral.

Ini sebagai langkah untuk memudahkan pengguna untuk hadir dan menukar inflator beg udara Takata berkenaan. Hab bergerak ini akan turut beroperasi pada Sabtu dan Ahad dari pukul 10 pagi hingga tujuh malam, dan dibuka di pusat-pusat beli-belah terpilih di sekitar Lembah Klang. Sila rujuk rajah yang dilampirkan untuk mengetahui maklumat terperinci berkaitan hab Sentral dan hab bergerak yang beroperasi sepanjang Oktober ini.

Secara keseluruhannya, bagi tempoh 1 Ogos hingga 30 September 2016, Honda Malaysia sudah menukar lebih daripada 62,200 inflator beg udara Takata, di mana sejumlah 11,300 unit daripadanya dilakukan di hab-hab sementara ini.

honda-mobile-hub-bm

Seperti yang diumumkan pada Ogos lalu, Honda Malaysia sudah menempah 100% alat berkenaan bagi menampung keseluruhan jumlah kenderaan yang terlibat dalam aktiviti panggilan semula ini. Jumlah alat ganti inflator beg udara Takata yang sedia ada dijangka mencecah 55% dalam stok tersedia menjelang Disember nanti.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan stok, pelanggan boleh melayari statusnya di www.honda.com.my atau www.productrecall.honda.com.my. Notis makluman juga akan dikirimkan kepada pelanggan berkenaan hal ini. Untuk maklumat lanjut berkaitan hal ini, pelanggan juga boleh menghubungi talian bebas tol Honda (1-800-88-2020). Kerjasama pelanggan dan pemilik amat dihargai.